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PUBLISHER’S NOTE: Published by the US EPA and dated July 3, 1989.

Q. Does Section 8(e) of TSCA intend the submission of animal test informa-
tion: (a) when a determination of “substantial risk” has been made, or (b) 
where merely a finding of positive animal test results useful in the further 
assessment of human risk has been determined?

A. TSCA Section 8(e) requires the timely submission of evidence 
(including preliminary evidence) from animal studies that implicates 
the tested chemical as causing serious toxicologic effects (e.g., can-
cer, neurotoxicity, birth defects). A decision to report the observance 
of such serious toxicological effects should not hinge in any way on a 
judgement of either the actual or potential exposure to the chemical or 
a judgement about the degree of relevancy of the findings to an overall 
assessment of human risk. In other words, the decision to report under 
Section 8(e) in such cases should be based simply on the observance of 
the serious toxicologic effects.

Q. What criteria should be used to determine if the results from cancer 
bioassay studies in animals should be submitted to EPA under Section 8(e)? 
For example, when should animal studies showing only a significant increase 
in benign tumors over controls be submitted?

A. Reporting of benign and/or malignant tumors should take place, 
for example, when either statistically or biologically significant 
increases over controls are observed. The observation of such increases 
are made in many cases at interim sacrifices performed typically during 
long term exposure studies in animals.

Q. How should reproductive, or developmental toxicity data be evaluated 
for possible TSCA Section 8(e) submission if maternal toxicity is also present?

A. Statistically or biologically significant increases in teratoge-
nic effects or other serious embryotoxic or fetotoxic effects (e.g., 
significant embryo or fetal lethality, spontaneous abortion) should be 
reported under Section 8(e) regardless of the level of maternal toxic-
ity observed in the study.
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Q. What criteria should be used to determine which reproductive/develop-
mental effects observed in animal tests are reportable under section 8(e)? For 
example, should developmental effects that are reversible, such as reduced 
birth weight and/or incomplete ossification, trigger reporting?

A. In addition to teratogenic effects, serious adverse developmental 
effects (e.g., significant embryo or fetal lethality, significantly 
reduced fetal/birth weights, significantly retarded/incomplete skeletal 
ossification) should be reported. In addition, serious adverse effects 
on the male/female reproductive system (e.g., significant testicular or 
ovarian atrophy, significantly reduced fertility, sterility) should be 
reported.

Q. What criteria should be used in determining if the results of acute 
toxicity studies constitute information that reasonably supports a conclusion 
of substantial risk?

A. Criteria used to determine Section 8(e) reporting in the case of 
acute/subacute toxicity findings will depend on the nature of the 
effects observed and the dose at which the effects occurred. For exam-
ple, information that shows a tested chemical to be extremely toxic 
(e.g., causes lethality at very low doses) by, for example, inhalation, 
dermal application or oral administration should be reported. On the 
other hand, the reporting of information showing a chemical to be moder-
ately toxic will depend on the degree of actual or potential exposure to 
the tested chemical. Information showing a chemical to be slightly or 
minimally toxic on an acute/subacute basis is not considered typically 
to be reportable. In addition to extreme toxicity, certain other serious 
toxicological effects (e.g., neurotoxicity, adverse reproductive system 
effects) seen in an acute or subacute animal study should be reported 
under Section 8(e).

Q. When evaluating subchronic studies in animals, what criteria should be 
used to determine reportability of adverse effects? For example, should 
increased or decreased organ(s) size in the absence of histopathological 
changes be reported?

A. Serious toxic effects (e.g., neurotoxic effects, serious reproduc-
tive system effects) observed during the conduct of subchronic studies 
should be reported. This includes readily observable serious effects or 
serious effects seen only as the result of gross and/or histopathological 
examination. As is the case for acute and subacute toxicity studies, the 
degree of the observed toxicity is important. The more serious (or sig-
nificant) the observed effect, the less heavily one should consider 
actual/potential exposure for reporting and vice versa.
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Q. What criteria constitute evidence of reportable neurotoxicity in animal 
studies? For example, are reversible effects such as narcosis or effects 
observed in the presence of marked systemic toxicity considered reportable?

A. Typically, neurotoxic effects that are observed in dying animals 
are not, in and of themselves, considered by EPA to be reportable under 
Section 8(e) of TSCA. In many cases, however, already reportable data 
regarding extremely or highly toxic (lethal) substances will be accom-
panied by information concerning observed neurotoxic affects. In short 
or long term exposure studies in which serious neurotoxic signs and 
symptoms (e.g., convulsions, sleep induction, motor dysfunction, nar-
cosis, behavioral dysfunction) are seen in non-moribund animals, how-
ever, specific reporting of the neurotoxic effects should take place.

Q. What criteria should be applied in determining whether positive results 
of in vivo or in vitro mutagenicity assays trigger Section 8(e) reporting?

A. Serious in vivo genotoxicological effects (e.g., gene or chromo-
somal mutations) are reportable in and of themselves under Section 
8(e). On the other hand, a positive in vitro genotoxicity test, when 
considered alone, is usually insufficient to cause reporting under Sec-
tion 8(e). However, EPA believes that such information is of value in 
assessing the possible risk(s) posed by exposure to the tested chemical 
or mixture. Further, the Agency believes that a positive in vitro geno-
toxicity test result, in combination with other information (e.g., 
knowledge of actual/potential exposure to and/or high production of the 
tested chemical), would suggest the need, in many cases, to conduct 
further studies designed to determine the toxicity of or the exposure 
to that chemical. EPA expects the results of such additional studies to 
be considered also for submission under TSCA Section 8(e).


